tiistai 11. maaliskuuta 2014

Sääkatsaus ja ensimmäiset työpäivät

Malawi on tähän aikaan vuodesta ilmastonsa puolesta melko mukava mesta; välillä ulkona porottaa aurinko ja välillä on pilvisempää, mutta lämpötila on päivisin arviolta jotakin 20–30 Celsius-astetta. Yöllä on hieman viileämpää, mutta asunnossa kannattaa silti nukkua ikkunat auki ja peitoksi riittää silloinkin ihan tavallinen lakana. Mikäli joku seuraavista – koirien ulvonta, sirkkojen siritys, hyeenoiden omituinen ääntely tai hyttysten ininä sinua häiritsee – voit halutessasi käyttää korvatulppia, joilla saavutetaan merkittävä hyöty myös kanssaihmisen tai seinänaapurin äännähdyksien vaimennuksessa. Maaliskuussa voi vettä sataa hetkittäin runsaastikin, mutta pahin sadekausi alkaa tässä vaiheessa vuotta olla jo pikkuhiljaa takanapäin. Vaikka taivas välillä vähän vettä pudottaisikin, niin maa on jatkuvasti niin kuiva, että se imee kosteuden itseensä Tena Ladyakin tehokkaammin. Malawissa on kaksi vuodenaikaa: kuivakausi ja sadekausi. Maaliskuu Malawissa muistuttaa pitkälti parhainta kesäkautta Suomessa, mutta yöllä on todella pimeää. Kerrottakoon vielä, että aurinko nousee aamulla puoli kuuden jälkeen ja se laskee illalla joskus ennen puolta seitsemää.

Maanantaina Doktor Järvenpää ja Mr. Rantanen työskentelivät Daeyangin sairaalassa ensimmäistä päivää. Pääkallopaikalle oli järjestetty kuljetus koululta ja matkaa sairaalalle Kamuzu College of Nursingin asuntolasta oli karkeasti arvioiden jotakuinkin 20 kilometriä. Tätä järjestettyä kuljetusta ei aamulla kuitenkaan missään näkynyt, joten miehet joutuivat aloittamaan päivänsä selvittämällä, että millä he kohteeseen oikein pääsevät. Pienen vaivannäön jälkeen he saivat puljattua koululta autokyydin, joka vei heidät turvallisesti perille Daeyangin sairaalaan.

Perille päästyään ei miehille ollut suoranainen yllätys, että kukaan ei ollut tietoinen heidän tulostaan. Heidät ohjattiin jonkun naispuoleisen, todennäköisesti jonkun johtavan sairaanhoitajan juttusille, joka suivaantui heti ensi kättelyssä siitä, että näillä herrasmiehillä oli kädet tyylikkäästi taskuissaan. Juhlat sen kuin paranivat, kun toisinaan hieman hajamielinen Doktor joutui ilmoittamaan tälle kyseiselle naishenkilölle unohtaneensa kaikki Nursing Councilin asiakirjat asunnollensa Kamuzu School of Nursingin hostelliin. Tämä monessa liemessä keitetty ninjasoturi ja kollegansa Mr. Rantanen saivat kuitenkin fiksattua tunnelman sille tolalleen, että tämä virkaintoinen nainen lähti opastamaan miehet sairaalan yhteydessä olevan koulun tiloissa työskentelevän dekaanin juttusille. Tämä Daeyangin oppilaitoksen dekaani otti heidät avosylin vastaan ja toivotti miehet sydämellisesti tervetulleiksi tähän hyväkuntoiseen Lilongwen syrjäseuduilla sijaitsevaan kristilliseen sairaalaan. Dekaani soitti muutaman puhelun Kamuzu College of Nursingiin ja tutkiskeli Mr. Rantasen dokumenttejä, jonka jälkeen palaset alkoivat pikkuhiljaa loksahtelemaan oikeille paikoillensa.

Miehet työskentelivät pari ensimmäistä päivää vuodeosastolla, jossa toteutetaan suonensisäistä lääkehoitoa naispuolisille potilaille. Osaston potilaat kärsivät mm. anemiasta, malariasta, sepsiksestä, pneumoniasta ja meningiitistä. Suomalaiskaksikko otettiin hyvin vastaan ja he pääsivät heti tositoimiin toteuttamaan potilaiden lääkehoitoa ja tekemään oikeastaan kaikkia niitä asioita, jotka kuuluivat osastolla työskentelevien sairaanhoitajien vastuualueisiin. He olivat mukana lääkärinkierroilla ja nuoret opiskelijat ohjasivat heitä erittäin mielellään, joten kaverukset eivät jääneet hetkeksikään oman onnensa nojaan. Ensimmäisinä päivinä kaikki sujui erinomaisesti ja nämä kenttätyön tunnolliset moniosaajat keräsivät taskuihinsa monenlaisia havaintoja osaston arjesta.

Vielä seuraavan keskiviikon ajan nämä Suomen Karelia-Ammattikorkeakoulun lähettämät nöyrät, mutta ansioituneet ja veistäkin terävämmät edustajat työskentelevät tässä samassa yksikössä, jonka jälkeen torstaina he siirtyvät miespotilaiden pariin samassa sairaalassa olevalle vastaavanlaiselle vuodeosastolle. Tarkemmin kuluneesta viikosta ja sen tapahtumista tullaan todennäköisesti raportoimaan viimeistään viikonloppuna, tai mahdollisuuksien mukaan jopa aikaisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti