sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Kirkossa käyminen ei ole synti

Sunnuntaisin malawilaisilla on tapana käydä kirkossa ja kristinusko on tärkeä osa monen malawilaisen elämää. Malawissa nuoret puhuvat avoimesti uskostaan ja monet selvästi nauttivat kirkossa käymisestä. Doktor Järvenpäätä ja Mr. Rantasta ei tänään kirkossa näkynyt, sillä he nukkuivat tietoisesti pommiin, koska olivat suunnitelleet muuta ohjelmaa ensimmäiselle sunnuntai-päivälleen Malawissa. Todennäköisesti sankarimme menevät kirkkoon vielä lähiviikkojen aikana, sillä heitä kiinnostaa nähdä, millainen on paikallinen kirkko ja sen jumalanpalvelus. Jo ennen ensimmäistä kirkkoreissuaan Doktor ja Mr. Rantanen ovat keränneet paljon tietoa paikallisilta ihmisiltä kristinuskoon liittyen ja useaan otteeseen on tullut ilmi, että malawilainen meininki ei ole niin konservatiivinen kirkon suhteen kuin mihin Suomessa on totuttu. Kirkoissa tanssitaan, lauletaan ja siellä saa pitää hauskaa. Ehkäpä suomalaisen evankelis-luterilaisen kirkon tulisi ottaa hieman mallia Afrikan kirkoista, joista Malawissa käsittääkseni suurin osa kuuluu roomalais-katolilaiseen kirkkoon. Näin voitaisiin taas saada nuoret kiinnostumaan kirkkoon menemisestä Suomessa, kun siellä käyminen olisi edes hieman rennompaa eikä niin kuolemanvakavaa, kuin se valitettavasti monen suomalaisnuoren mielestä nykyään on. Mutta rikkaushan se on, että on varaa mistä valita ja kyllä tänne maailmaan näitä kirkkoja mahtuu, kuten myös moskeijoita ja muinaisjumalia.

Sunnuntaina Doktor sai ensimmäisen kerran vatsaoireita juotuaan kokiksen väärässä paikassa. Täällä kuten monessa muussakin köyhemmässä valtiossa on tapana tehdä limppareita itse, pullottaa tavara ja iskeä koneella siihen vielä korkki kiinni, jonka jälkeen limu voidaan baarin tiskillä tyylikkäästi poksauttaa auki asiakkaan silmien edessä. ”Kannattaa katsoa tarkkaan mitä ostaa ja muistaa, että kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää”, valisti Doktor matkakumppaniaan Serla-rullan lähestyessä loppuaan.

Huomenna alkaa miekkosten ensimmäinen työpäivä Daeyangin sairaalassa ja johan he ovat odotelleetkin tositoimiin pääsemistä. Sairaala on korealaisten omistama yksityinen sairaala, jonka toiminnasta miehillä ei ole sen tarkempaa käsitystä. Todennäköisesti tiedossa on kuitenkin hieman pehmeämpi lähtö, mikäli verrataan alkuperäiseen suunnitelmaan. Tai sitten ei, mutta se selviää varmasti aamun sarastaessa.


Paikallinen taksi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti