torstai 1. toukokuuta 2014

Kirurginen osasto 1A

Maanantaista lähtien Dr. Järvenpää ja Mr. Rantanen työskentelivät Kamuzun keskussairaalan kirurgisella osastolla 1A. Kaikki yksikön potilaat olivat miehiä, joista suurin osa oli verrattain nuoria. Malawilaisten suuhygienia ei ole samalla tasolla kuin mihin esimerkiksi Suomessa on totuttu, jonka lisäksi julkiset hampaidenhuoltopalvelut ovat puutteellisia; tämä näkyi kirurgisella osastolla lukuisina suu- ja hammasinfektioina. Turvonneiden naamojen näkeminen auttoi Doktoria ymmärtämään, miksi Suomessa halutaan pitää hyvää huolta kansalaisten purukalustoista; suun tulehdukset ovat erittäin kivuliaita, niiden ennaltaehkäisy on kustannustehokasta ja hoitamatta jättäminen voi johtaa yleisinfektioihin eli sepsiksiin. Sepsis taas voi johtaa verenmyrkytykseen eli bakteremiaan, jossa verenkiertoon pääsee bakteereita tulehtuneista kudoksista; tila aiheuttaa tyypillisesti potilaan kuoleman ilman antibioottihoidon aloittamista.

Osastolla tavattiin myös albiinoita ja näiden henkilöiden elimistö ei pysty tuottamaan normaalisti melaniinia; albinismi aiheuttaa pigmenttihäiriöitä ja erilaisia silmäsairauksia. Melaniinin puutteesta kärsivät ihmiset ovat vaaleaihoisia, vaaleahiuksisia ja usein sini- tai punasilmäisiä. Eteläisessä Afrikassa albiinoiden esiintyvyys on suurempi kuin missään muualla maailmassa; he palavat herkästi auringossa ja ovat alttiita lukuisille iholla esiintyville sairauksille, kuten melanoomalle.

Erilaiset palovammat näkyivät osaston arjessa ja Doktorin mieleen painui tapaus, jossa miehen päälle oli heitetty happoa. Tästä syntyneet palovammat olivat sen verran vakavat, että hermokudoksen vaurioiden vuoksi potilas ei tuntenut kipua edes haavojen puhdistuksen yhteydessä. Palovammat olivat syntyneet noin kuukausi sitten ja mies odotti pääsyä operaatioon, jonka tarkoituksena oli siirtää ihoa kehon muista osista palovamma-alueelle.

Kirurgiset potilaat Malawissa kärsivät haava- ja leikkausalueiden infektioista, joka johtuu huonosta hygieniatasosta ja steriilien välineiden puutteesta. Aseptiikan ongelmien vuoksi potilaille annetaan valtavia määriä antibiootteja, koska infektioriski leikkauksien ja tapaturmien yhteydessä on suuri. Tämä on perusteltua, mutta ei kovin kustannustehokasta, sillä infektioiden tehokkaampi ennaltaehkäisy lyhentäisi potilaiden sairaalassaoloaikoja aiheuttaen säästöjä, jonka lisäksi antibioottiprofylaksioihin ei kuluisi niin paljon rahaa. Antibioottiprofylaksialla tarkoitetaan ennaltaehkäisevää antibioottihoitoa ja Malawissa antibiooteilla paikataan monesti ongelmia aseptisiin työskentelytapoihin liittyen. Antibioottiprofylaksia on yleisesti käytössä Suomessakin, mutta sen turhaa käyttöä pyritään välttämään. On hyvä myös muistaa, että pidemmällä juoksulla mikrobit voivat tulla vastustuskykyisiksi antibiooteille, jos niitä käytetään liikaa, eikä niiden turha käyttö tämän takia ole suotavaa. Resistenttien bakteerikantojen kehittyminen luo jatkuvuutta lääketeollisuudelle, kun markkinoille tarvitaan uusia lääkevalmisteita; muita hyviä puolia tästä on vaikea löytää.

Dr. Järvenpää ja Mr. Rantanen näkivät osastolla myös pitkälle edenneitä kasvaimia ja liikenneonnettomuuksien uhreja; tämän lisäksi he kohtasivat henkilöitä, jotka kärsivät erilaisista vatsan ja suoliston ongelmista. Miehille kerrottiin, että Malawissa voi törmätä potilaisiin, jotka ovat joutuneet krokotiilien kovaan käsittelyyn: tyypilliset uhrit ovat kalastajia. Lisäksi myös käärmeiden ja hämähäkkien puremat sekä skorpionien pistot voivat joskus vaatia sairaalahoitoa, mutta kerrotun mukaan kuitenkin harvemmin; poikkeuksena ovat tietenkin allergiset potilaat ja pistot/puremat suun tai kaulan alueella.

Tässä vaiheessa Malawin työharjoittelujaksoa Doktor Järvenpää on saanut paljon uutta tietoa pediatristen ja geriatristen potilaiden hoitotyöstä, jonka lisäksi hän on päässyt kehittämään monipuolisesti myös lukuisia muita taitoja hoitotyön saralla; näitä ovat mm. potilaan katetrointi, kanylointi, laskimoverinäytteenotto, haavansidonta, haavanhoito, trakeostomiapotilaan hoito ja nenämahaletkun laitto. Hän on saanut harjoitusta lääkkeenannosta lihakseen ja laskimoon, jonka lisäksi hän on kehittynyt nestehoidon toteuttajana. Uutta informaatiota hänelle on kertynyt erilaisista verivalmisteista ja erilaisten lääkeaineiden sekoittamisesta ennen injektionantoa. Miesten viimeinen työharjoittelujakso Malawissa alkaa ensi perjantaina Community Nursing Departmentissa, jonka aikana suomalaiskaksikko pääsee tutustumaan hoitotyöhön syrjäseuduilla ja esikaupunkialueen ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti