maanantai 19. toukokuuta 2014

Road Trip

Tiistaina aamupäivällä Doktor Järvenpää ja Mr. Rantanen alkoivat valmistella lähtöänsä Blantyren kaupunkiin. He pakkasivat mukaansa kaiken tarpeellisen ja jättivät osan tavaroista koululle lukkojen taakse säilöön. Asuntonsa he tyhjensivät ennen lähtöänsä lähes kokonaan, että sinne jäisi mahdollisimman vähän irtaimistoa mahdollisten murtomiesten harmiksi. Maanantaina Doktor ei ollut enää kärsinyt kuumeesta, joten miehet uskalsivat lähteä tiistaina matkaan levollisin mielin. He olivat lainanneet sunnuntaina rahaa vastaan tutun tutulta vuoden -91 Toyotan, jonka takabaksiin he heittivät täyteen pakatut reppunsa; tämän jälkeen Doktor hyppäsi rattiin ja ajomatka Blantyreen sai alkaa.

Perille Blantyreen he pääsivät auringonlaskun aikaan ja matkan pituus oli alle 400km. Tiet olivat jokseenkin hyväkuntoisia, mutta tarjolla oli myös huonompaa hiekkapätkää ja reikäistä asfalttia. Vasemmanpuoleinen liikenne vaati alkuun normaalia enemmän keskittymistä, mutta melko nopeasti Doktorin silmät ja motoriikka alkoivat tottua tähän nurinkuriseen meininkiin. Välillä hän löysi itsensä väärältä kaistalta ja varsinkin risteyksissä piti miettiä, miten ne oikein klaarataan. Liikenneympyrät vastapäivään, vaihdekeppi vasemmalla ja vilkunkytkin oikealla tulivat kuitenkin melko nopeasti haltuun, mutta toki välillä pyyhkijät lähtivät päälle vilkkujen sijaan ja sitä rataa. Majapaikan löytäminen tuotti ensin ongelmia ja kaikkialla tuntui olevan täyttä, kunnes Blantyre Lodgesta löytyi lopulta vapaa huone miesten käyttöön.

Blantyressä Doktor Järvenpää ja Mr. Rantanen viettivät kaksi yötä; siellä he tutustuivat paikalliseen torimeininkiin ja keskustan alueeseen. Keskiviikkona heidän autostaan puhkesi kaksi rengasta, joiden tilalle hankittiin pari uutta vastaavaa. Miesten tarkoituksena oli mennä Malawin ainoaan elokuvateatteriin katsomaan joku tiukka filmi, mutta heidän harmikseen leffateatteri oli ollut suljettuna vuodenvaihteesta lähtien. Kyseinen elokuvateatteri oli rakennettu maan alle parkkihallin yhteyteen, joten autollakin olisi päässyt kätevästi ovelle asti. Blantyren kaupunki on hieman Lilongwea modernimpi ja sen keskusta on korkeammaksi rakennettu, mutta mistään metropolista ei kuitenkaan voida puhua. Lisäksi Blantyre on Malawin hallinnollinen keskus ja kaupunki on maassa asuvien liikemiesten suosiossa; kohteesta löytyi myös hyvää pizzaa ja Kentucky Fried Chicken, jonka safkat Doktor Järvenpää ja Mr. Rantanen kävivät luonnollisesti testaamassa.

Torstaina Doktor ja Mr. Rantanen ajelivat Monkey Bayhyn, joka sijaitsee Malawijärven rannalla. Siellä he yöpyivät Venice Beach Backpacker Lodgessa, jossa oli todella rauhallista; he saivat nauttia hiljaisuudesta ja upeasta järvimaisemasta, eikä paikan päältä löytynyt muita yöpyjiä. Perjantaina matka jatkui Cape Macleariin heti sen jälkeen, kun kolmas puhjennut rengas oli saatu paikattua. Lisäksi autoa jouduttiin perinteiseen tapaan työntelemään käyntiin ja kävi pikkuhiljaa selväksi, että auton omistaja oli kusettanut miehiä kertoessaan renkaidensa olevan kuin uudet. Rengasrikkojen takia Doktor ja Mr. Rantanen skippasivat kokonaan reittisuunnitelmaansa kuuluvan Mulanjen kylän, jonka lähistöltä löytyy mm. Malawin korkein, aina yli kolmeen kilometriin asti nouseva Mt. Mulanjen huippu.

Miesten viikonloppu vierähti Cape Maclearissa hyvän ruoan, virvokkeiden ja järvimaiseman äärellä rentoutuessa. Paikan päällä uitiin, otettiin aurinkoa ja tutustuttiin muihin lomailijoihin sekä paikallisiin ihmisiin. Sunnuntaina Doktor ja Mr. Rantanen ajelivat takaisin Lilongween ja matkan saldona oli kaksi rengasrikkoa ja auton työntämistä. Näiden takia reissu hieman venähti ja perille Kamuzu College of Nursingin hostellille äijät pääsivät vasta pimeän jo laskeuduttua. Ajomatkaa viikon aikana kertyi kaiken kaikkiaan noin tuhat kilometriä, jonka yhteydessä ostettiin kolme uutta rengasta ja paikattiin kahta vanhaa.

Maanantaina he tapasivat auton omistajan, joka oli sanojensa mukaan pahoillansa renkaiden huonosta kunnosta; ei kuitenkaan niin pahoillaan, että olisi ollut halukas hyvittämään mitään takaisin Doktorille ja Mr. Rantaselle. Omistaja oli kertomansa mukaan jo käyttänyt kaikki Doktorin ja Mr. Rantasen etukäteen toimittamat rahat, jonka seurauksena miehet käskivät myymään uudet ostamansa renkaat pois ja toimittamaan niistä saadut tuotot sitten itsellensä. Miesten kärsimä taloudellinen tappio oli minimaalinen, mutta tästä huolimatta he halusivat pitää puolensa; vilpillinen meininki on Malawissa valitettavan yleistä, eikä kyseiselle toiminnalle tule antaa hyväksyntää. Paras tapa on on olla antamatta liikaa siimaa, kun huomaa tai epäilee joutuneensa vedätyksen kohteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti